Suomen Kihlakunnanulosottomiesten Yhdistys ry
 Finlands Häradsutmätningsmän rf
     
  Etusivu | Puheenjohtaja | Hallitus | Luottamusmiehet | Koulutus | Jäsenlehti | Arkisto | Ulosottolaskin | Vanhat karhut ry  
     
 
  80-vuotisjuhlan Tervetulotoivotus ( Mika Helldan ) Palaa arkistoon
 

Arvon kutsuvieraat, kollegat, hyvät naiset ja hyvät herrat.

Olemme kokoontuneet Suomen Kihlakunnanulosottomiesten yhdistyksen 80-vuotisjuhlaan. Minulla on järjestäjäin puolesta miellyttävä tehtävä toivottaa teidät tervetulleiksi tähän tapahtumaan ja tähän kaupunkiin, Manseen nääs.

Kymmenen vuotta on vierähtänyt siitä, kun yhdistyksen väki kokoontui edellisen kerran samoissa merkeissä Tampereella. Kymmenen vuoden aikana on tapahtunut paljon. Taloudessa on ollut niin laskuja kuin nousuja, jotka ovat väistämättä vaikuttaneet työhömme. Lisäksi olemme käyneet läpi erittäin perustavaa laatua olevia muutoksia, jotka ovat koskettaneet ammattikuntaamme. Kymmenen viime vuoden kehitys ei ole vähentänyt ammattimme arvostusta - pikemminkin päin vastoin.

Päivämme etenee tänään seuraavasti. Ensin syvennymme juhlakokouksen antiin tässä hotelli Ilveksessä, jossa yhdistyksemme vietti myös 20 vuotta sitten juhlakokoustaan.Tämä 19 kerroksinen hotelli valmistui vuonna 1986 ja se on kaupungin korkein asuinrakennus. Tältä paikalta purettiin pois osa merkittävää kansallista teollisuusmiljöötä. Jäljelle jäänyt rakennuskanta kuitenkin muistuttaa meitä tämän paikkakunnan rikkaasta teollisesta ja kulttuurisesta perinteestä.

Tässä kokouksessa emme suinkaan käsittele esityslistan mukaisia vastuuvapauksien myöntämisiä emmekä valitse varatilintarkastajan varajäsentä. Sen sijaan saamme nauttia musiikin, runon ja puheen kauniista yhdistelmästä.

Tämän tilaisuuden jälkeen siirrymme Tampereen Raatihuoneelle, johon kaupunki on meidät ystävällisesti kutsunut. Se on yksi Tampereen merkittävimmistä rakennuksista.Sille määriteltiin paikka jo Tampereen perustamisvuonna, 230 vuotta sitten.Nykyinen Raatihuone edustaa tyylisuunnaltaan uusrenessanssia ja se vihittiin käyttöön v.1890.

Raatsilta , Raatihuoneelta kuljemme Hämppiä eli Hämeenkatua pitkin Musiikkiteatteri Palatsiin. Se on yhdistyksemme ikäinen Suomen yksi hienoimmista elokuvasaleista. Rakennus edustaa uusklassismia ja se toimi elokuvateatteri Kinopalatsina aina vuoteen 1991 saakka ja viime vuonna paikassa aloitti toimintansa Musiikkiteatteri. Alkuvuosina siellä näytettiin mustavalkoisia mykkäfilmejä. Toivottavasti tänään, emme ole siellä mustavalkoisia emmekä mykkiä saatika ettei kenenkään filmi katkea.

Hyvät naiset ja herrat.

Mikä liittää yhdistyksemme Tampereeseen? Onko meillä täällä perinteitä? Tähän on helppo vastata myöntävästi. Yhdistys on saanut alkunsa Tampereella v. 1929.

Yhdistys on jäsenistön hyvinvoinnin ja jaksamisen edesauttamista varten. Mutta sen tehtävä ei ole ainoastaan se. Yhdistys on ammatillisen yhteisöllisyyden merkki: niin sanottu ”me-henki” on tärkeää.

Yhdistyksellä on Tampereella myös muita perinteitä. Hämeensillalla on 4 Wäinö Aaltosen veistämää patsasta, joista yksi kuvaa pirkkalalaista veronkantajaa. Se on julistettu juhlakokouksessa 20 vuotta sitten yhdistyksemme nimikkopatsaaksi. Patsas sijaitsee sillan vasemmalla puolella ensimmäisenä, kun siirrymme Raatihuoneelle ja ylitämme kyseisen sillan. Valveutuneella ulosottomiehellä on mahdollisuus kunnioittaa perinteitä kutittamalla patsaan vasemman jalan ukkovarvasta. Legendan mukaan kosketuksessa ulosottomies tuntee kehossaan värähdyksen ja hän muuttuu täydelliseksi ulosottomieheksi. Mitä se täydellinen sitten tarkoittaakaan, jää ulkopuolisten arvioitavaksi.

Älkäämme olko tänään liian virallisia, vaikkakin siihen on suvereeni taito näin virkamiehenä. Toivon, että meillä on monella tapaa antoisa juhla ja että viihdytte Tampereella vieraanamme. Vielä kerran manselaisittain: tulkaanyssi – eli lämpimästi tervetuloa !

Palaa arkistoon
*   *   *   *   *   *